Thursday, April 19, 2012

Suami Susah Isteri Lari????


Assalammualaikum dan salam sejahtera...



Anis ternampak gambar nie kat FB... for some reason.. Anis terpanggil utk buat entry khas pasal gambar ini...
selalu kita cerita pasal benda  best je dlm hidup kita.. and share...bende best kita tak share...
tapi betul la..kalau share bende tak best..org pun tak heran nak tahu... malah org kutuk lagi ada la...
Anis suka sgt gambar nie... sbb bagi Anis..walaupun org nie nampak susah... maybe betul dia susah... kelihatan mcm mereka nie pengutip sampah.. tapi suami dia sayang lagi isteri dia... ada masa dia cium/kucup isteri dia... sebelum pergi kerja...
Alangkah bahagianya hidup mereka.. Pasal tu dlm Islam ada menyatakan pendapatan yang berkat....walaupun sedikit tapi cukup... utk seisi keluarga...
kaya tapi berkat...mmg takkan penah cukup utk seisi keluarga/ diri sendiri atau kepuasan...
Gambar ini pun mcm tunjuk..walaupun perempuan nie mempunyai suami yg tak kaya..tapi dia pasrah dan sayang dgn suami dia...
kalau kita..suami bagi duit cukup tak? pernah bersyukur? asyik mintak branded handbeg, holiday and ect...
tapi kalau suami kita susah... tak mampu kasi duit byk... kita tolong?



tgk gambar ni pulak...rumah kecik je..nak roboh pun...tapi anak isteri dia pakai tudung...suami dia berjaya didik anak dan isteri dgn cara yg baik...alhamdullillah... ada sesetengah wanita yg ingat hebat..bila ditegur suami utk bertudung melanting expecially bila  gaji suami lagi kecik dari isteri...
tapi wanita ini..walaupun suami dia tak mampu bagi kehidupan yang mewah... masih wujud rasa hormat dlm diri dia... sgt kagum...


Anis selalu tgk "BersamaMu " kat tv3... mmg keluarga tu daif sampai minta bantuan org utk keluar dari kedaifan mereka... tapi kagum isteri still ada di samping suami dlm keadaan yg daif tu...

kalau tgk senario org kawin skrg... semua nak kene "grand"... semua nak kene up to date dan kalau boleh  nak jadi wedding of the year... tapi kawin tak sampai 1-2 tahun dah bercerai...
kat mana silap?

apa pun Qada and Qadar dlm hidup kita... kita kene terima..kalau tak..takkan Qada dan Qadar tu ada dlm rukun iman. Islam itu indah....

tgk gambar kat atas nie..usaha suami dia nak carik sesuap nasi.... utk keluarga.... jadi bersyukur la dgn kehidupan kita....

semoga gambar-gambar dia atas dpt memberitakan kita keinsafan...
yg baik di jadikan tauladan, yg buruk jadikan sempadan... amin!

2 comments:

Arra Farhana on April 19, 2012 at 2:03 PM said...

Interesting piece of idea :)

Suzie Eryanty on April 19, 2012 at 2:47 PM said...

kak anis, yg gambar ketiga tu pakcik tu sigle lagila... hehe. kidding.

 

Anis Magic Fingers Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez