Thursday, March 15, 2012

Kisah Si Pencuri Kad Kredit



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Hari nie Anis nak share bende yg berlaku pada Anis dan kawan Anis... ini kisah benar... tapi nama si polan tidak akan dinyatakan...cukup sekadar utk memberi peringatan kepada yg membaca entry ini.

Anis mempunyai kawan baik namanya pendeknya CM yg tinggal di UK(..baru² kad kredit (cc) dia telah di gunakan oleh seseorang yg kami kenali sebagai kawan rapat.

kes ini berlaku di mana CM yg dulu bekerja sama ofis dgn Anis telah ditawarkan oleh HSBC utk mendapat cc yg baru ( upgrade dari gold ke platinum)

CM tidak mengetahui bahawa pihak bank telah menghantar kad ke alamat ofis lama beliau bekerja. Si polan yg bekerja di ofis lama CM telah membuka dan mengaktifkan cc CM dan menggunakan sebanyak 16K.

Then 2 bulan kemudian CM telah mendapat penyata bank utk penggunaan cc sehingga 16k.

Summary kepada penggunaan cc adalah seperti di bawah
cash advance 6k
brg kemas 6.5k
lain² shopping (care4, mydin, courth mammoth)  3.5K

then CM call Anis...dia bagitahu suspek dia iaitu si polan.... Anis pun penah kene kebas rm 500+300 dari si polan.. Tapi si polan nie bayar balik rm 500 tu... sbb obious sgt dia amik..lagi rm 300 tu dia buat diam...ok since tak de bukti kukuh...Anis diamkan diri

then CM bagi peluang kat si polan utk mengaku... tapi si polan "SUMPAH" tak mengaku... siap berlakon lagi buat² tak bersalah..kita layankan aje drama dia...
then di polan siap suruh report polis....
CM pun lanjutkan perkara ini ke pihak penyasatan HSBC.... after 1 week result keluar...sah org yg keluar cash advance tu muka di polan
since CM ni tak berada di Malaysia.. di minta Anis hubungi si polan utk mengaku sebelum dia buat police report...
ringkasan perbualan seperti berikut

Anis : HSBC dah call... yg amik cash advance tu muka kau la. So CM suruh kau bayar 16 k yg kau guna.
pencuri: Sumpah...mana ada aku buat... bukan aku... org lain... aku tak buat
Anis: dah tu muka kau yg ada kat CCTV tu... aku malas layan drama kau.
pencuri: bukan aku...aku dah byk kali cakap bukan aku
Anis: ok la... kau mmg drama queen, since kau tak nak bayar CM buat report polis.

Then the best part is.... si polan nie telah jugak merembat duit 1.5k cash + 2 kunci kereta + gold money clip ofis baru dia bekerja.

bos baru ofis tu pun dtg kepada ofis lama si polan ini berkerja utk bertanyakan reason kenapa la si polan nie berhenti...
jadi terbongkarlah rahsia...si polan nie mencuri di kedua² ofis yg telah dia bekerja.KEJI kan perangai dia...
sgt keji.

yg Anis geram tu...dah la dia rembat duit Anis...dia boleh mengata kat org lain pulak yg Anis tak bayar duit dia.... itu yg paling aku geram.... penat la aku berniaga kapkek and mascot, buat kek sampai tgh² mlm nak carik duit pocket, dia boleh kata Anis yg menipu dia. Sgt la PANAS HATI Anis ini...Allah je yg tahu...nasib baik lah aku nie mengandung dan tak nak mengcarut/maki org... kalau pikirkan panas darah dah lama si polan nie makan penyepak aku!

Sabar Anis ...sabar... :)

moral of the story...kalau nak mencuri..make sure jgn kantoi. Jgn jugak curik duit kawan yg bijak.
Nasihat saya..nak jadi penjahat biar la jadi penjahat kelas atasan, jgn jadi penjahat murahan mcm nie... nampak tak bijak la...muka dah keluar CCTV pun masih nak nafikan... adoi..sajit jiwa agaknya dia nie...

ok la reader..yg baik jadikan tauladan.... yg buruk jgn ikut. Setiap perbuatan baik akan dibalas baik dan setiap perbuatan jahat akan dibalas sama ada di dunia atau dia akhirat.

p/s: si polan sedang diburu polis atas kecurian kunci kereta atas alasan sendiket curi kereta, dah kete tangkap ke tak si polan?WAllahualam. Anis pun tak pasti

ramai yg tanya..si polan nie lelaki ke perempuan? si polan nie ibu kepada 2 anak.

jaga akhlak, jaga sahsiah.

1 comments:

Leenz Yusoff on March 20, 2012 at 2:29 PM said...

eeiii.. tak sangka ada jugak orang perangai cam ni.. so camne kawan baik anis tu? kena bayar 16k jugak ke? jahat tul orang tu ye...

 

Anis Magic Fingers Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez