Monday, March 12, 2012

Biarlah Tio Pergi....

Assalammualaikum dan salam sejahtera...

hari nie Anis nak share cerita yg berlaku last week. Anis and Napee pindah ke Shah Alam Nov 2011... masa tu rumah kami blom compete furnish... dtg sekor kucing selalu duduk kat pintu dapur minta makan.

Napee yg mula2 nak kasi makan kucing nie.... then lama2 kucing nie dah jadi mcm kucing kat rumah kita org pulak. We all start beli makanan kucing utk bagi pada kucing nie... then bagi doa nama TIO.

Since Anis peggy... we decided tak benarkan Tio masuk rumah.... and Napee punya duty utk training Tio dan bagi makan Tio.

Masa awal2 kewujudan Tio nie...dia nie kecik dan sgt berkurap...so since nak bagi dia duduk area rumah, so kita org sental dia nie kasi bersih...biasalah..bab2 sental dan mandikan kucing nie mesti tugas Anis kan..since Napee kesian and geli.

Then Tio dah bersih... as normal..Napee yg selalu main dgn dia...

Then last wiken...Tio tibe2 kene serang sawan.... we rush bring Tio ke Vet utk check up..kene tahan ward 2 hari...
Monday Anis ambil Tio dari vet... so ini ringkasan perbualan Anis dgn doc tu:
Anis: Tio nie dah baik
Vet : susah utk Tio nie balik, saya cadangkan u bawak balik...within 10 days kalau dia tak baik lagi i think you need to consider to put her to sleep.
Anis: Why? mmg tak de harapan utk baik?
Vet : kalau kucing kene sawan dan serang kat saraf mmg susah utk baik. within 5 days kalau dia tak berak...u bawak dia dtg..will see what we can do
Anis : so nie mmg dia akan mati la...
Vet : dia akan hidup kalau dia boleh recover... tapi to be honest susah utk dia recover... u jgn sedih ok..we already try our best to help her.

after 2 days... then TIO pass away.... dia mati sbb lumpuh... 5 hari kene force feed/ suap makan dan minum...
7 march morning... Tio mcm boleh bangun dan jalan ke kaki Napee...both of us dah excited ingat Tio boleh recover.... i even buy her a good food for sick cat (AD food) utk bagi dia recover cepat... tapi balik keje je...
Tio dah tak de...

Napee sgt sedih sbb Tio tu kucing yg dia jaga.... but... we think this is the best for Tio dari dia hidup lumpuh seumur hidup...
Maybe tuhan lagi tahu apa yg terbaik buat TIO...takkan kucing nak hidup lumpuh kan? tak sempurnalah hidup dia....

well life goes on.... even Tio nie kucing jalanan yg menumpang di rumah kita org... tapi kehadiran Tio dan pemergian Tio sgt memberi impact pada kita org..expecially pada Napee...

semoga Tio happy dgn life dia skrg... we gonna miss Tio...
RIP TIO...

hugs and kisses...
Napee and Anis

4 comments:

Anonymous said...

sedey..i know the feeling..thats why i dont have cats anymore..

nazrul

Anonymous said...

2 minggu lepas, anak kucing terakhir kami mati akibat daripada hempasan kuat kucing jantan ke atas 5 ekor anak2 kucing ini. yang last tu memang sole survivor. Kami bawak di pegi vet even though itu ialah kucing gelandangan yg mak dia amat berkutu. dia cuba utk angkat bdn dia walaupun bahu kiri dia dah patah teruk dan leher dah berlubang. part sedih ialah dia try utk jilat multivit yg vet bg kat mulut dia. Vet tu kata,"kita CUBA LA YE"..just imagine..kami sekeluarga keluar mkn mlm tu, jam 10..anak kucing tu relek je duduk kat dpean pintu tgk kitorg..balik je dr mkn, *sigh*...telepek di kat bwh keta sambil mak dia jilat2 luka dia sambil tercungap2.

Iz Yahya on March 12, 2012 at 8:53 PM said...

Sedihnya Anis.. aku yang baca pun rasa sebak. Aku paham perasaan Napee tu. Aku haritu Hachiko demam (baru demam je), aku dah menangis sampai tak boleh cakap masa husband aku call. Punyalah sedih, aku takut something bad happen to him. Nasib baik dia dah recover. Now kalau dia tidur lama, mesti aku risauu je.. Takpelah Nis, nanti adalah pengganti tu :) RIP Tio

Anis Hartini Haron on March 13, 2012 at 10:41 AM said...

tq to all the condolence wishes.

iz: tu la.. Tio nie mati dlm keadaan sadis. yg paling sedih sbb kita org tgk dia fight for her life...at the end dia kecundang. Semangat Tio nie mmg tinggi pasal tu masa vet suruh bawak balik rumah kita org still letak harapan tinggi sbb aku rase semangat Tio nie. tak pe la..dah tak de jodoh kita org jaga Tio. maybe Tio tgh happy kat syurga skrg. Amin

 

Anis Magic Fingers Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez